SocialNewsToday

Se dau bani de la stat – Peste 16.000 de romani au motiv de bucurie

Peste 16.000 de romani au un motiv important sa fie fericiti la inceput de an. Vezi aici despre ce bani este vorba si daca te incadrezi, ca sa ii primesti si tu.

Plata fondurilor pentru fermieri a fost reluata din aceasta saptamana, suma totala fiind mai mare de 40 de milioane de euro, potrivit Agerpres.

Plata regulara aferenta Campaniei incepute anul trecut s-a reluat de luni, fiind autorizati la plata 16.148 fermieri cu suma totala de 43,6 milioane euro, informeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) s-au platit 41,1 milioane euro, iar diferenta de 2,5 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si cofinantare de la bugetul national.

“Platile finantate din FEGA se efectueaza la cursul de schimb de valutar stabilit de Banca Centrala Europeana de 4,5993 lei pentru un euro, iar platile finantate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,5390 lei pentru un euro.

Reamintim ca, in conformitate cu art.75, alin. 1 din Regulamentul (UE) nr. 1306/ 2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finantarea, gestionarea si monitorizarea politicii agricole comune si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290 /2005 si (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, platile din cadrul schemelor de sprijin se fac in perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic urmator”, se precizeaza in comunicatul APIA.

Incepand cu data de 16 octombrie si pana in prezent, APIA a autorizat la plata suma totala de 1,438 miliarde euro, reprezentand avans si plata regulara.

Tinerii fermieri din zonele cu pământ roditor, care depun proiecte respectând cerințele autorităților, au cele mai mari șanse să-și dezvolte mici afaceri din bani europeni în anii care urmează.

Micii și marii fermieri din România pot depune, începând de acum câteva zile, proiecte pentru obținerea fondurilor europene pentru agricultură.

Există unele diferențe între Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), încheiat în 2013, și cel abia demarat. Este vorba despre: reducerea numărului de documente solicitate (de exemplu, nu mai este necesar certificatul constatator de la ONRC), depunerea dosarelor în format tipărit și online, vor fi organizate sesiuni anuale continue, cu evaluare periodică lunară.

Totodată a fost simplificat mecanismul de acordare a avansului: beneficiarul privat poate primi în avans cel mult 50% din valoarea eligibilă a cofinanțării nerambursabile, după ce Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) dă aviz favorabil pe dosarul de achiziții.

Beneficiarii pot cere decontarea TVA fără documentele de plată și extrasele de cont încă de la prima cerere de plată și nu doar la ultima cerere de plată.

Alte schimbări sunt: plata la factură, existența unei baze de date cu prețuri de referință pentru PNDR, derularea online a achizițiilor private, precum și mai puține controale pe teren.

TE POATE INTERESA ȘI: O POVESTE DE VIAȚĂ CUTREMURĂTOARE

Redactia SocialNews

Add comment