SocialNewsToday
Vine sfârsitul lumii? Vulcanul Sinabung a erupt şi aruncă cenuşă la 5 km în atmosferă.

Vine sfârsitul lumii? Vulcanul Sinabung a erupt şi aruncă cenuşă la 5 km în atmosferă.

După ce a fost inactiv timp de secole, Muntele Sinabung din Indonezia s-a trezit în 2010. Timp de cinci ani a tot avut reprize de erupție, mai mult sau mai puțin puternice, expulzând cenușă către zonele populate. Pe 19 februarie, vulcanul a „răbufnit” mult mai puternic, aruncând fum și cenușă la peste 7.620 metri în atmosferă. Astfel că aeronavele au fost nevoite să se retragă și să aștepte.

Vulcanul Muntele Sinabung a trimis de asemenea un nor gros de cenuşă la cinci kilometri în atmosferă, a precizat Sutopo Nugroho, purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru gestionarea situaţiilor de dezastru. Momentan nu au fost înregistrare victime, a adăugat acesta.

Vulcanul cu o înălţime de 2.460 de metri a erupt cu intermitenţe începând de la sfârşitul anului 2013, provocând strămutarea a mii de persoane. Starea de alertă pentru vulcanul Sinabung a fost menţinută la cel mai înalt nivel începând cu iunie 2015.

La începutul lunii ianuarie, Muntele Sinabung a aruncat cenuşă vulcanică la peste un kilometru. Erupţia a fost însoţită de mişcări telurice cu o durată de 290 de secunde. În luna decembrie, Sinabung a aruncat vapori fierbinţi la peste patru kilometri pe versant, în timp ce un nor de cenuşă închisă la culoare s-a ridicat din craterul vulcanului. Nicio persoană nu a fost rănită de valul de roci şi gaze cunoscut sub denumirea de flux piroclastic.

Vulcanul Muntele Agung situat pe insula turistică Bali este, de asemenea, activ de câteva luni, însă în cazul său zona de excludere a fost redusă de la zece kilometri, în noiembrie, la patru kilometri la începutul acestei luni, după o perioadă de repaus.

Indonezia se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cunoscută pentru seismele şi erupţiile sale vulcanice, iar pe teritoriul său se află 130 de vulcani activi. La începutul anului 2014, 16 persoane şi-au pierdut viaţa în timpul unei intense perioade de erupţii.

Conform datelor din Smithsonian, vulcanul de 2438 de metri a izbucnit în 1881, dar și în 1912. După aceasta, vulcanul a mai erupt în 2010, moment în care a omorât două persoane, și începând cu 2013, Sinabung are o activitate constantă.

Erupția vulcanului Sinabung nu a fost suficient de mare, din punct de vedere al materialului aruncat în atmosferă, deci nu poate fi trecută pe lista erupțiilor istorice care schimbă clima.

Add comment