SocialNewsToday
Viscolul și zăpada au mobilizat 17.000 de angajați ai ”Internelor”. Salvatorii au folosit 7.700 de utilaje și șenilate

Viscolul și zăpada au mobilizat 17.000 de angajați ai ”Internelor”. Salvatorii au folosit 7.700 de utilaje și șenilate

Imediat ce meteorologii au lansat primele avertizări de vreme rea pentru aproape jumătate de țară, la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a fost constituit comandamentul de iarnă pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.

La videoconferința care avut loc astăzi la MAI, ministrul de interne Carmen Dan a anunțat că, pentru înlăturarea efectelor produse de vremea rea, au fost mobilizați 17.000 de polițiști, jandarmi și pompieri.

Cei 17.000 de angajați ai ”Internelor” au avut la dispoziție 7.700 de utilaje de deszăpezire, dintre care 26 de șenilate – autospeciale ce permit accesul în zone înzăpezite. Numai astăzi, echipele de la MAI au intervenit pentru salvarea a 70 de persoane aflate în situații-limită, cele mai multe misiuni fiind acelea pentru asigurarea intervențiilor medicale de urgență.

O ambulanță care transporta o gravidă a rămas blocată în nămeți

O intervenție dificilă a presupus deblocarea unei ambulanțe care transporta o gravidă la spital, pe DJ 503 între localitățile Botoroaga și Moșteni, iar o alta asigurarea transportului unei tinere de 17 ani care necesita dializă și a cărei familie a refuzat în cursul zilei de ieri să fie internată preventiv, înainte de începerea viscolului. În ultimele 24 de ore, au fost deblocate zeci de autovehicule care nu mai puteau înainta din cauza zăpezii. Niciunul dintre pasagerii din autoturisme nu a necesitat, din fericire, îngrijiri medicale.

Viscolul a închis porțiuni de autostradă

Din cauza căderilor masive de zăpadă, Autostrada A2, între km 220-160 pe sensul către București va fi închisă temporar pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acționeze. De asemenea, pe DN 5, pe segmentul de drum București – Giurgiu și pe DN 2 A Hârșova – Ovidiu și  DN 22 Mihai Viteazu – Ovidiu au fost impuse restricții de tonaj.

Ministrul Carmen Dan cere cetățenilor să evite deplasările
Ministrul Carmen Dan a recomandat cetățenilor să evite deplasările și să rămână în locuințe pe perioada manifestării fenomenelor meteo extreme și să mențină legătura cu persoanele în vârstă, care sunt vulnerabile în perioadele de ger.

La comandamentul de iarnă de la MAI au mai participat: Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, secretarul de stat din Ministerul Apărării Naționale, Mircea Dușa, reprezentanți ai Ministerelor Energiei și Economiei, precum și reprezentanți ai altor instituții cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență.

Compania Naţională de Adrministrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a instituit restricţie de tonaj pentru maşinile mai mari de 3,5 tone pe mai multe drumuri naţionale din cauza ninsorii şi a viscolului puternic ce determină vizibilitate redusă. Totodată, Compania anunţă că s-a intervenit cu peste 800 de utilaje.

Astfel, pe DN 22A, km 239+000 – km 287+000, între Mihai Viteazu (CT) şi Ovidiu (CT), pe DN2A, km 127+000-196+000, între Hârşova (CT) şi Ovidiu (CT), pe DN13B, km 0+000 – 51+051, între Praid şi Gheorgheni (Hargita) şi pe DN 3, km 224+000 – 129+000, între Cataniciu şi Ostrov, a fost instituită restricţia de tonaj pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Măsura a fost luată din cauza ninsorii şi a viscolului puternic ce determină vizibilitate redusă .

”Având în vedere că începând cu ora 07:00 a intrat în vigoare codul portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite şi vizibilitate scăzută recomandăm conducătorilor auto să plece la drum doar în cazuri de strictă necesitate. Cele mai afectate judeţe de condiţiile meteorologice extreme din această perioadă sunt Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea şi Municipiul Bucureşti.

Precizăm că reprezentanţii CNADR SA acţionează în permanenţă în toate zonele afectate, pentru a asigura desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă”, anunţă CNAIR.

Totodată, CNAIR anunţă că s-a intervenit, până luni la ora 12.00, cu 827 de autoutilaje şi s-au răspândit 1577,88 tone material antiderapant.

”Menţionăm că la această oră nu sunt sectoare de drum naţional sau de autostrăzi închise circulaţiei din cauza condiţiilor meteorologice, dar se circulă în condiţii de iarnă”, mai precizează CNAIR.

Compania face apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate.

Începând cu ora 16.30, se închide circulația rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe sectorul de autostradă A2 cuprins între Cernavodă și Constanța, din cauza viscolului puternic ce reduce vizibilitatea spre zero.

Se va circula deviat pe DN 22C, între Cernavodă și Murfatlar, și pe DN 3, între Murfatlar și Constanța.

Cele mai afectate județe de condițiile meteorologice extreme din această perioadă sunt Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea și municipiul București.

Autostrada Soarelui – A2 şi mai multe DRUMURI sunt ÎNCHISE din cauza vremii. Unde sunt RESTRICŢII

Circulaţia rutieră pe sensul către Capitală al autostrăzii A2 Constanţa – Bucureşti este oprită la km 193, între Constanţa şi Cernavodă după ce mai multe utilaje de deszăpezire au fost implicate într-un eveniment rutier, anunţă Infotrafic.

Poliţiştii rutieri deviază provizoriu traficul către Bucureşti pe ruta veche.

De asemenea, din cauza ninsorii şi a viscolului şi pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze pentru curăţarea carosabilului, au fost închise mai multe drumuri naţionale din judeţele Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi.

Pe DN22A, DN2A, DN13B şi DN3 în judeţele Constanţa şi Harghita au fost instituite restricţii de tonaj.

Add comment